2010/12/01

Kalėdiniai meduoliai




Kalėdinė kepimo manija toliau persekioja mane. Nusprendžiau Kalėdoms artimiesiems dovanoti pačios keptų meduolių. Ir ne bet kokių, o žmogeliukų ( na tų, iš Šreko).Na ir ką, galvojate lengva rasti tokią formelę? Jau nuleidau rankas, vakar prikepiau eglučių, širdelių ir žvaigždučių. Juk svarbu - geri norai :) Ane? O šiandie skambina sesė, klausia ar jau turiu TĄ formelę? Ne, neturiu. Tai sako- nupirkau. Atvežė. Džiaugsmui nebuvo ribų. Taigis, tuoj pat ėmiausi maišyti tešlą ir kepti, kepti, kepti. Beje, meduolius kepiau pirmąkart gyvenime (neskaitant vakar, bet vakar buvo Pepparkakor - švediški), o šiandien lietuviški :))) Krykštavau ir džiūgavau kaip vaikas, net mano sūnus (kuriam 13-ka) juokėsi iš manęs ir mano iškišto liežuvio, sakė atrodau kaip mažytė :)))
Dar didesnis pasitenkinimas apėmė, kai meduolius paragavau. Nu žinokit liuks liuks liuks. Tad rašau receptą, gal kas pasinaudos, o galų gale liks pačiai kitiems metams, nes kai reikia verčiu visus žurnalus, googl'us ir finale nerandu, ko ieškau. O čia bus saugu.

Taigi reikės:
450 g. miltų
150 g. cukraus( dėjau dalį rudojo)
100 g. margarino kepiniams arba sviesto
2 kiaušiniai
100g medaus
2 šaukšteliai gesintos sodos(užspaudžiau citrinos ant jos)
Prieskonių meduoliams ( aš pirkau rinkinį, dar dadėjau cinamono)

Dubenėlyje pašildžiau medų, margariną, cukrų, prieskonius. Neužkaitinti, bet svarbu, kad ištirptų margarinas. Į kitą dubenį persijoti miltus, įmušti kiaušinius, supilti medaus-prieskonių masę, gesintą sodą ir suminkyti tešlą. Galima rankomis, bet man labiau patinka mikseriu. aišku, sunkoka, bet išmaišo. Paskui paminkyti rankomis, jei limpa prie rankų, dar dėti miltų.Bet nedaryti labai kietos tešlos. Turi buti maloniai minkšta. Tada jau galima kočioti. Apie 7mm. storio. Galima ir storiau, kas mėgsta "pampuškes" :)) Na ir tada linksmoji dalis - pjaustymas formele ir kepimas ( kol gražiai pagels) 150-160 laipsnių orkaitėj apie 10 min.

Pasidarom glajų: 1 baltymas, 150 g. cukraus pudros, citrinos sulčių. Jei gaunasi skystas, dar dėti cukraus pudros, kad gautųsi gana tirštas. Tada glajų dedu šaukštu į celofaninį maišelį (toks, kur viršuje užsispaudžia), prakerpu kampuką mažyte mežyte skylute ir piešiame ant iškeptų meduoliukų. Paliekame išdžiūti. Glajus džiūva gana greitai. Jei norime kietesnių, trapesnių meduoliukų, paliekame atvirame inde, jei patinka minkštučiai (kaip man pvz. :)), tai ddame į dėžutę ir laikome iki Kalėdų. Na, karts nuo karto nemačiomis paragaujame(padegustuojame, kaip bręsta :))))

Skanaus











8 komentarai:

  1. Vau kokie fainuoliai meduoliukai-žmogeliukai :D jau atrodo vien pažiūrėjus užsiuodžia meduolių kvapas :) reiks recepta butinai paskubėt ir išbandyt :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. grazus zmogeliukai ir skaniai atrodo :)
    ir as tokios formeles noriu, kur pirkti rado???

    AtsakytiPanaikinti
  3. Bandykit, mergaites, bandykit, tikrai skanu. Aišku, jei aplamai patinka meduoliai. O vaikučiams koks džiaugsmas bus padėti mamoms.Pasidarysit gražią fotosesiją su miltuotom rankytėm :) Labai gaila, kad mergaitės neturiu :( Mano paaugliui visai neidomu jau tokie dalykai.
    O formelę pirko H&M, sakė naujas kur atsidarė Vilniuj.Aš dar buvau radus čia http://www.scilis.lt/1/news/46/ Sėkmės merginos, brūkštelkit kaip sekėsi, jei kepsite.Nepamirškit pagrindinio ingrediento - meilės ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Daivule, nu ir kam tiek daug dovanosi :)
    Ar valgysi ir niekam neduosi :)))
    Matau, kad tavo dziaugsmui ribu nebuvo, visa armija zmogeliuku prisikepei, o kam tie liudnieji , be smailiko ? Cia dabar kuris receptas ? Kaip gavosi skandinaviski ?
    Mergyte ir gali pasigaminti :)))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Oj, knopkiniuk, ištirps tie meduoliukai man atrodo nė Kalėdų nesulaukę :)) Žadu visiem dovanot, įpakavimą dabar mąstau kokį.Receptas, tas, kuris parašytas, jei domina skandinaviškas, galiu brūkštelt ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aciu uz recepta, nuskambejo labai skaniai :) O kada patartum juos kepti? Kiek laiko iki Kaledu geriausia?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Prašau Kristina, nėra už ką dėkoti, interneto platybėse radau šį receptuką, ne pati sugalvojau ;) Aš kepu meduolius lapkričio pabaigoje - gruodžio pradžioje. Jie turi "subręsti", kuo ilgiau stovi, tuo skanesni.Galų gale, jei bedegustuojant iki švenčių neliks, tai galima spėti dar porciją jų išsikepti.Smagaus kepimo :) Oj, laukiu jau, ačiū, kad priminei ;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ar galima vietoj sodos deti kepimo miltelius

    AtsakytiPanaikinti