2011/03/21

Panemunės pilys

Vieną gražų penktadienį truputį paturistavome po Lietuvą. Aplankėm Panemunės pilis.Buvo graži saulėta diena, tik labai vėjuota. Žinoma, vasara daug smagiau keliauti, kai viskas žaliuoja, gražu.Bet vistiek buvo labai smagu.

Grafų Tiškevičių rūmai Raudondvaryje. Toliau matosi buvusios arklidės.Prabangios buvo :) ir orandžerija.


Žvilgsnis pro orandžerijos langą.Apleista labai, bet gražu.



Rūmai rekonstruojami



Raudondvario bažnyčia.



Seredžiaus bažnyčia.



Vaizdas nuo Panemunės piliakalnio.


Veliuona.
Čia stovi paminklas Vytautui Didžiąjam.Gedimino kapas.






Raudonės pilis. Ši man labiausiai patiko.Tooookia miela miela.Hario Poterio mokykla :) Raudoni bokštai.Iš tolo raudonuoja Raudonės pilies kuorai. Bokštas siekia net 33.5 metro. Nuo jo atsiveria Panemunės panorama. XVIa. iš Prūsijos kilęs K.Kiršenšteinas buvusią pilį perstatė į renesanso stiliaus rūmus. Vėliau ji ėjo iš rankų į rankas. 1811m. pilį buvo nusipirkęs carienės Jakaterinos II favoritas, grafas Platonas Zubovas. Jis rūmus vėl rekonstravo, parke iškasė tvenkinius, pastatė neogotikinį malūną.Vėliau nuskurdusi pilis buvo parduota iš varžytinių.Ją įsigijo Švietimo ministerija. Šiuo metu pilyje veikia pagrindinė Raudonės mokykla. Ech, pavydžiu mokinukams...






Panemunės pilis. Šiuo metu rekonstruojama.XVIa. šią pilį įsigijo vengrų kilmės dvarininkas, miško pirklys Jonušas Eperješas. Ji buvo perstatyta.Vėliau ne kartą buvo pertvarkoma.XVIIIa.atiteko LDK vėliavnešiui Antanui Gelgaudui.Po jo vadovautos rekonstrukcijos įgavo klasicizmo bruožų.A.Gelgaudas tapo vienu iš 1831m. sukilimo vadų.Pralaimėjus sukilimą ir žuvus pilies savininkui, statinys buvo apleistas, sparčiai nyko. 1925m. Panemunės pilį nusavino Lietuvos valstybė. Tarpukariu čia veikė saleziečių vienuolynas.Šiuo metu pilis priklauso Vilniaus dailės akademijai.


Išalkom :) Skaniausias piknikas mašinoje su vaizdu į užšąlusią upę



Jurbarko bažnyčia




Kelionės metu pati pati pačiausia - man ši miela -
Gražuolė princesė - Lukšių bažnyčia
Ne-re-ali !!!





Paskutinis sustojimas Zapyškio prieplaukoje




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą